Ekonomi

TÜRK-İŞ’e göre 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 33 bin 15 lira.

TÜRK-İŞ’in çalışanların yaşam koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay gerçekleştirdiği “Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması”nın Nisan 2023 sonuçları açıklandı. .

Buna göre 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, istikrarlı ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcamasının bedelini ifade eden “açlık sınırı” bu ay 10 bin 135 lira 50 kuruş oldu. .

Gıda ve giyim, barınma, ulaşım, eğitim, sağlık ve diğer ihtiyaçlar için yapılan diğer zaruri harcamaların toplam fiyatına tekabül eden “yoksulluk sınırı” 33 bin 14 lira 66 kuruş olarak hesaplandı. Bekar bir çalışanın ‘geçim gideri’ aylık 13 bin 167 lira olarak belirlendi.

Ankara’da yaşayan 4 kişilik bir ailenin asgari gıda harcaması bir önceki aya göre yüzde 5,67 artarken, son 12 ayın prestijiyle artış oranı yüzde 115,75 oldu.

Et fiyatı ilk kez 300 lirayı geçti

Araştırmaya göre nisan ayında süt ve yoğurt fiyatları düştü. Bir ayda balık yüzde 9, kuzu yüzde 21, dana eti yüzde 25, tavuk yüzde 11 ve yumurta yüzde 3 arttı.

İlk kez balık 140 lirayı, dana eti 300 lirayı, kuzu eti 350 lirayı, yumurta 3,5 lirayı geçti.

Kuru baklagillerden kırmızı mercimeğin ortalama kilogram fiyatı yüzde 5 azalırken, kuru fasulye fiyatı yüzde 3, yağlı tohumların fiyatı ise yüzde 8 arttı.

Pirinç ve un fiyatlarında bir ayda sınırlı bir artış gözlendi. Bulgur yüzde 4, makarna yüzde 5 arttı. İrmik fiyatı yüzde 4 düştü. Ramazan ayının ardından Ankara’da ekmek fiyatlarında bu ay da değişiklik olmadı.

İlçe pazarlarında taze soğan ve marul gibi salata yeşilliklerinin fiyatları yüzde 20, pırasa ve lahana gibi yeşil yapraklı sebzelerin fiyatları ise yüzde 15 arttı.

Kuru soğanın kilogramı yüzde 40 artışla 30 liraya ulaştı. Patlıcan, kabak, domates ve hıyar fiyatları düşerken, biber arttı. Fasulye ortalama 33 liradan mahalle pazarlarında yerini bulurken, bakla ve bezelye fiyatlarında düşüş yaşandı.

Çilek fiyatı düştü

Geçen ay marketlerde en az 40 liradan satılmaya başlayan çilek bu ay 20 liraya kadar geriledi. Erik, yenidünya ve manyok gibi yeni yaz meyveleri ortalama 45 liradan satılmaya başlandı. Yerli muzun fiyatı 25 liraya kadar yükseldi.

Araştırmaya göre nisan ayında sebzelerin ortalama kilogram fiyatı 20,26 lira, meyvelerin ortalama kilogram fiyatı ise 19,02 lira oldu. Ortalama meyve-sebze kilogram fiyatı 18,65 lira olarak belirlendi.

Son bir ayda ayçiçek yağı, tereyağı, margarin ve zeytinyağı fiyatları sabit kaldı.

Yeşil zeytin fiyatı yüzde 4, pekmez fiyatı yüzde 6 arttı. Balın fiyatı yüzde 4, salçanın fiyatı yüzde 5 düştü. Ihlamur, şeker ve baharat fiyatları sabit kaldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu